петак, 18. октобар 2013.

ГМО довео до суперкорова и супербубе

У Америци је тренутно 94% соје и 70% кукуруза генетски модификовани, па сасвим логично може да изгледа да је Монсанто, водећа ГМО компанија, победник. Међутим, у питању је сјајан маркетинг: великим фармерима је продаја њихових производа врло једноставна а исход предвидљив, а са друге стране у великом делу државе је тешко пронаћи обично семе. Упркос силним обећањима о повећаној продуктивности, побољшаној хранљивој вредности или о отпорности на екстремне временске услове – ништа од тога још није остварено. Ништа осим толеранције на хербициде и производње пестицида.

Али, изгледа да их и то издаје. Пре неколико година почео је да се појављује „суперкоров“ кога није брига за Раундап (чувени Монсантов хербицид). Због суперкорова фармери напуштају хиљаде хектара јер се он потпуно отео контроли, или натапају своје усеве још отровнијим (и скупљим) комбинацијама хербицида. А сада је и други кључни производ, Бт семе (кукуруз или памук који су генетски модификовани да емитују Бт пестициде) у проблему.
Научници су упозоравали да ће инсекти постати отпорни на прекомерно коришћење Бт семена, али се Монсанто није освртао на то. Научници су захтевали да максимално 50% њиве буде посејано Бт семеном, међутим Монсанто је изгурао 80%, а ни тога се многи фармери нису придржавали јер су имали боље приносе. Нови извештаји стидљиво помињу да је кукурузна златица постала резистентна на Бт; и још горе, резистентност је толико јака да научници ЕПА (Агенције за заштиту животне средине САД) захтевају да компанија направи акциони план и реши проблем.

Монсанто негира проблем, иако ЕПА открива да постоје случајеви резистенције од самог почетка примене Бт семена, али никада нису пријављени. Ово може бити проблем који се простире ван граница индустријске пољопривреде: Бт је кључни пестицид и за органску пољопривреду.

Овакве вести доносе нелагоду нама, који претпостављамо да је ГМО семе посејано и код нас упркос забрани. Уколико није, било би добро прочитати ова искуства из државе која је преплављена генетски модификованим усевима.

Извор: Екологија

Нема коментара:

Постави коментар