Нова генетски модификована пшеница коју је произвела Организација за научно и индустријско истраживање Commonwealtha (CSIRO) аустралијска државна агенција која се бави научним истраживањима, нашла се на удару генетичара Jack Heinemanna с новозеландског Универзитета Canterbury и биохемичарке Judy Carman с аустралијског Универзитета Flinders који тврде како ова пшеница може 'утишати' људске гене, те су нагласили како су потребна додатна тестирања пре него што се почне са сађењем и продајом ГМ пшенице.
Конкретније, Carman сматра да мале инхибиторне RNA (siRNA) молекуле које производи ГМ пшеница могу утицати на производњу гликогена у којем је складиштена глукоза, која по потреби служи као извор енергије. Ако тај систем не функционише како треба, особа кроз одређено временско раздобље може оболети.
Стога Heineman и Carman захтевају дугорочна истраживања и тестирања. Изјавили су како "чврсто верују да су потребна дугорочна хронична токсиколошка истраживања конзумације пшенице, заједно с детаљним описима ДНК секвенци које су кориштене. Индустрија ионако рутински обавља дугорочна истраживања о конзумацији, па не би требао да буде проблем обавити дугорочна истраживања."
Иван Новак
Нема коментара:
Постави коментар